18.4.12

San Francisco, Kaliforniens trevligaste stad.

Tyvärr verkar den här bloggen börja utveckla sig till en reseblogg på senare tid. Jag ska försöka att göra den här artikeln så okornig som möjligt.





Olikt Los Angeles har San Francisco en stadskärna och en själ. Stadsplaneringen kanske känns lite mer europeisk än andra amerikanska storstäder. Jag gillar att det är en kompakt storstad där det är enkelt att ta sig runt med publika transportmedel. Priset , 2 dollar för några timmar, är verkligen resonabelt. Dock är tunnelbanan dyrare och kanske inte så användbar inom San Francisco-området, utan mer om man ska till den tuffa diskbänksrealistiska systerstaden Oakland eller till den tråkiga flygplatsen.




I Finansdistriktet ser man inte bara enorma skyskrapor, businessmän eller oljeshejker utan också motpolen, fattigdom. Det skulle vara ovanligt om man inte såg en uteliggare på Market street då det litterärt kryllar av dem där. Ett avsnitt av många från U.S.A's dystra politik.
Om man är turist kommer man garanterat hamna i Fisherman's wharf någon gång under sin vistelse. Där finns den berömda piren 39 och en båt som tar en till Alcatraz. Det räcker med fem minuter där, sen blir det ganska tråkigt.

Ett mer San Franiciscianskt område är Russian Nob hill, med de legendariska kullarna. På lower Russian nob hill finner man många indiska och pakistanska restauranger.
En bit härifrån finner man den största Chinatown i U.S.A. Fast om man vill till ett äkta Chinatown ska man bege sig till Clement street som inofficiellt också består av ett chinatown med en oturistig karaktär.

Om man saknar söder i Stockholm så kan man trösta sig med att infiltrera sig bland hipstersarna vid Missiondistriktet. Det finns inte bara hipsters där utan också mexikaner. Och där det finns mexikaner finns det också mexikanska restauranger. Det kan aldrig vara fel att beställa en hot burrito på vilken tid på dygnet som helst.





Ett annat fint distrikt är Castro. Det är mest känt för sin homosexuella befolkning och sin mäktiga biograf. Ibland kan man även sikta en naken man som bara står på trottoaren och njuter av solen. Det är icke att vara rädd för.


Sen kan man gå till begynnelsen, där allting började. San Francisco är känt för sina jamband från 60- och 70talet och hippierörelsens uppväxt, och allt detta hade sitt säte i Haight. Eller Haight-Ashbury, om man ska vara precis. Grateful Dead, Janis Joplin, Jefferson Airplane och flera var bosatta där under den gyllene tiden. Det är inte ovanligt att det luktar lite marijuana här och där, men det gör det i ju för sig överallt i San Francisco. Här är det viktorianska villorna färgglada, och tyvärr numera dyra p.g.a gentrifiering. Haight street känns mer som en turistattraktion än ett färgsprakande hippieparadis med geniala låtskrivare. Men de galnaste människorna träffar man ett stenkast härifrån på KK café med sin jordnötsdryck som botar de flesta livsfarliga sjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar